Padelhall i Stockholm

Hur fungerar det med regler för att anlägga en padelhall i Stockholm? Det är väl kanske inget som gemene man har koll på men det kan vara intressant för den som funderar på att anlägga en padelhall i Stockholm. Det finns inga regler i plan- och bygglagstiftningen som specifikt behandlar just padelbanor.

Padelhall & padelbana utomhus

Innan man anlägger en enstaka padelbana utomhus bör man ha koll på att den inte omfattas av kravet på bygglov. Är det en padelbana som byggs på en vanlig villatomt eller vid en anläggning som till exempel ett hotell, så brukar det inte omfattas av ett bygglov så länge som banan består av nät eller glas så att det går att se igenom den. Det har hänt att kommunen däremot har bedömt en avgränsning med glas eller metallnät som ett plank, vilket egentligen krävs bygglov för att få sätta upp. Men även om metallnät och glas inte kan ses som ett plank så kan byggnadsnämnden pröva banan.

Padellhall & padelbanor utomhus

Om det är så att du tänker anlägga flera padelbanor utomhus så betraktas dessa padelbanor ihop vara lika med en idrottsplats som kräver bygglov att anordna. Även de befintliga idrottsplatserna måste ansöka om bygglov om det är tänkt att dessa ska utökas med padelbanor.

Padelhall & padelbanor inomhus

Reglerna för att anordna en padelhall i en befintlig lokal kan vara något olika beroende på vad lokalen eller hallen har använts till tidigare. Eftersom en padelhall inte kräver så många anpassningar i en lokal så brukar det vara ganska enkelt att anordna en padelhall. Det bästa är så klart att hitta en hall som har använts som idrottshall redan eller en tennishall som har både höjd och storlek som passar en padelbana, då är det ingen större risk att det krävs bygglov.

Att bygga en helt ny hall eller lokal omfattas alltid av bygglov.